Share/Save/Bookmark

Byrud Gård ligger vakkert til på vestsiden og i sørenden av Mjøsa. 1 km fra gårdstunet ligger Smaragdgruvene, Nord-Europas eneste.

På stabburet har vi en utstilling av våre smaragder og andre mineraler du kan finne i gruveområdet. Vi har et utsalg av stein og steinprodukter.

På stabburet får du en orientering om hvordan smaragden ser ut, hvordan du kan lete og hvor det er best å lete.

Det er ca. 1 km å gå fra gårdstunet til Smaragdgruvene. Etter 15 minutters vandring langs Mjøsa kommer vi frem til gruveområdet som er ca. 300 meter langt nede ved stranda. Det finnes i alt 12 gruveganger i området.

Det er på stranda, på tippene utenfor gruvegangene vi i dag leter etter smaragder. Her er du i ett med naturen, vannet, lufta og steinen. Vi bruker gjerne små hagespader når vi leter etter smaragdene. Noen har med bøtter og siler og vasker etter smaragder på samme måte som man vasker gull. Sekk til steinene og matpakka er det lurt å ha med, gjerne også en liten eske til fragmentene og krystallene.

En tur inn i de gamle gruvegangene er spennende. Den lengste gruvegangen er ca. 80 m lang. Man bør bruke hjelm og ha med lys. Gruvegangene ligger i etasjer og man kan falle ned. Man går på eget ansvar i gruvegangene.

Det er ikke lov til å lete etter smaragd på fjellet eller inne i gruvegangene.  

Byrud Gård